GRE閱讀中心句常見尋找方法指點

陳鈴1147 分享 時間:

GRE閱讀中心句常見尋找方法指點 ,找準核心句式才能看懂文章大意快來一起學(xué)習(xí)吧,下面小編就和大家分享,來欣賞一下吧。

GRE閱讀中心句常見尋找方法指點 找準核心句式才能看懂文章大意

GRE閱讀中心句作用分析

之所以強調(diào)中心句,主要還是為了應(yīng)對GRE閱讀考試的出題思路。大家需要明確的一點是,想要做好GRE長篇閱讀,考生其實并不需要把整篇文章都讀懂吃透才能解題。許多類似主旨題態(tài)度題的閱讀題目,考生只要能夠結(jié)合文章中心句大致理解整體意思就能毫無困難的解題。而文章中許多細節(jié)案例,其實往往都是毫無用處的過量信息,純粹是為了消耗大家時間而故意挖下的陷阱。因此,面對長篇閱讀,考生首先要做的不是讀完全文,而是找到中心句加快理解速度。

GRE閱讀中心句看文章結(jié)構(gòu)

那么,如何才能快速找到中心句呢?這里小編建議大家結(jié)合GRE閱讀文章本身的類型來尋找,一般來說,GRE閱讀文章可以大致分為三種類型,每種類型的中心句位置各有不同,考生需要根據(jù)文章類型來尋找中心句,具體如下:

A. 現(xiàn)象解釋型文章

文章開始給出現(xiàn)象,之后必定有解釋,中心句在解釋給出處。若解釋不止一個,中心句則為給予正評價的那個。

B. 新老觀點型文章

中心句在新觀點處(注意舊觀點的取非)。

C. 問題解決方案型文章

中心句位于相應(yīng)的解決方案處。

從常見寫法套路找閱讀中心句

除了根據(jù)文章套路來找中心句外,大家有時候還可以根據(jù)文章本身的一些語言現(xiàn)象來找到暗示中心句所在的提示信息。

A. 一段敘述后有轉(zhuǎn)折連詞

but, yet, however, actually, in fact, indeed, virtually, practically等,中心句位于轉(zhuǎn)折之后作者態(tài)度處。

B. 設(shè)問以及回答

作者的自問自答,中心句位于回答處。

C. 大段舉例

舉例前的理論說明或者之后的歸納易成為中心句。

以上就是在GRE閱讀中快速找到中心句解決長篇閱讀的一些心得經(jīng)驗介紹,希望大家能夠通過上文內(nèi)容有所了解和掌握,結(jié)合一些練習(xí)熟練定位中心句的方法,提高對GRE閱讀題的做題正確率和效率,在考試中取得理想成績。

攻破新GRE邏輯閱讀

To watch television with intelligence is a skill that has to be learned, just as the skill of reading a book has to be learned. Television, largely because of the illusions inherent in it as a visual medium that relics on both the strengths and weaknesses of the camera, plays tricks that one must learn to make allowance for if one is to recreate the reality of flesh and blood that these tricks distort.

Which of the following is the major point made by the passage above?

(A) It takes a skillful viewer to extract an authentic picture of the world and of the events in it from the television images that present them both.

(B) Knowing how to watch a television program intelligently is no less important a skill than knowing how to read a book.

(C) The makers of television programs possess an arsenal of visual tricks with which they can dupe the unwary viewer.

(D) Technological innovation in video cameras is frustrating in that it often makes available features for which there is no present need and often does not supply features that could be put to good use.

(E) The skill of watching television intelligently is very much like the skill of reading a book in that each requires above all the ability to recognize illusions and distortions for what they are.

答案:(A)

攻破新GRE邏輯閱讀

Because the process of freezing food consumes energy, many people keep their electric freezers half-empty, using them only to store commercially frozen foods. Yet freezers that are half-empty often consume more energy than they would if they were kept fully stocked.

Which of the following, if true, contributes most to an explanation of the apparent discrepancy described above?

A.A given volume of air in a freezer requires much more energy to be maintained at a temperature below freezing than does an identical volume of frozen food.

B.The more often a freezer's door is opened, the more energy is required to maintain that freezer's normal temperature.

C.When unfrozen foods are placed in a freezer, the average temperature of a given volume of air inside that freezer rises temporarily.

D.A person who normally maintains a half-empty freezer can cut energy costs considerably by using a freezer that is 50 percent smaller.

E.An electric freezer can operate efficiently only if chilled air is free to circulate within the freezing compartment.

答案:(A)

攻破新GRE邏輯閱讀

Researchers studying sets of identical twins who were raised apart in dissimilar environments found that in each case the twins were similar in character, medical history, and life experiences. The researchers saw these results as confirmation of the hypothesis that heredity is more important than environment in determining human personalities and life histories.

The existence of which of the following would tend to weaken the support for the hypothesis above most seriously?

A.A set of identical twins raised together who are shown by appropriate tests to have very similar value systems

B.A pair of identical twins raised apart who differ markedly with respect to aggressiveness and other personality traits

C.A younger brother and older sister raised together who have similar personalities and life experiences

D.A mother and daughter who have the same profession even though they have very different temperaments

E.A pair of twins raised together who have similar personality traits but different value systems

答案:(B)

問題:下面哪一個削弱上文對假設(shè)的支持?

讀題:研究者研究幾組在不同的環(huán)境中分開撫養(yǎng)的同卵雙生子發(fā)現(xiàn):在每例中,同卵雙生子在性格、醫(yī)療史和生活經(jīng)歷上非常相似,研究者把這個結(jié)果看作一個假說的證實,在決定人的性格和生活史上,遺傳比環(huán)境更為重要。

分析:對于遺傳和環(huán)境來說,永遠是一個對立面,文中要反對遺傳比環(huán)境更為重要,那么只要說出環(huán)境決定就可以。

A. 在一起生活的同卵雙生子通過合適的測試顯示有相似的價值系統(tǒng)?!?看見在一起撫養(yǎng)就不對,我們要考慮環(huán)境,一定是不在一起撫養(yǎng) )

B. 一對分開撫養(yǎng)的同卵雙生子在攻擊性和其他人格特點上顯著不同。(恰恰說明環(huán)境起作用,直接反對)

攻破新GRE邏輯閱讀

People often do not make decisions by using the basic economic principle of rationally weighing all possibilities and then making the choice that can be expected to maximize benefits and minimize harm. Routinely, people process information in ways that are irrational in this sense.

Any of the following, if true, would provide evidence in support of the assertions above EXCEPT:

(A).People tend to act on new information, independent of its perceived relative merit, rather than on information they already have.

(B).People prefer a major risk taken voluntarily to a minor one that has been forced on them, even if they know that the voluntarily taken risk is statistically more dangerous.

(C).People tend to take up potentially damaging habits even thought they have clear evidence that their own peers as well as experts disapprove of such behavior.

(D). People avoid situations in which they would become involved in accidents involving large numbers of people more than they do situations where single-victim accidents are possible, even though they realize that an accident is more likely in the latter situations than in the former.

(E).People usually give more weight to a physician's opinion about the best treatment for a disease than they do to the opinion of a neighbor if they realize that the neighbor is not an expert in disease treatment.

答案:(E)


GRE閱讀中心句常見尋找方法指點

將本文的Word文檔下載到電腦,方便收藏和打印
推薦度:
點擊下載文檔文檔為doc格式
286388